



EyeTEP 2020 Sebing Technician Education Program

Education meets excellence

Program schedule (13th - 18th December 2020)

Time	Topics	Duration	Methodology	Faculty
	Day I ((13/12/2020)		
Session: Ocular Anatomy and effective management				
1.00 PM to 1.30 PM	Strengthen your Basics: Anatomy and Physiology of the eye	30 Mins	PPT	Sreelakshmi Varada
1.35 PM to 2.20 PM	Be an effective Manager at your work place	45 Mins	PPT/Discussion	Chaitanya Nelluri
2.25 PM to 3.20 PM	Recognizing and Responding to Medical Emergencies in an Ophthalmic Setting	45 Mins	PPT/Video/Discussion	Raja Narsing Rao
Plenary session (4:00 - 5:30 PM; 90 Mins)				
4:00 PM to 4:10 PM	Welcome address			Snigdha
	WH Qs - Eye HEP!			Ramesh Kekunnaya & Avinash Pathengay
4:10 PM to 4:30 PM	Rewinding Education 2016-2020!			Video
4:30 PM to 4:40 PM	Role of LVPEI in Eye Health Education			G N Rao
4:40 PM to 5: 10 PM	We Want to Know More!			Ramesh Kekunnaya, Beula Christy, Shrikant Bharadwaj, Srinivas Marmamula, Sreelakshmi Varada, K Hariharan
5:10 PM to 5:30 PM	Rapid Fire Round			Goura Chattannavar
06.00PM to 08.00PM	Clinical Examination Techniques			T
06.00PM to 06.15PM	Cover test and Ocular motility examination			Ramesh Kekunnaya
06.15PM to 06.27PM	Applanation Tonometry and Gonioscopy			Swathi Badakere
06.27PM to 06.39PM	Pupil Evaluation			Manju Bhate
06.39PM to 06.54PM	Anterior Segment Evaluation			Aravind Roy
06.54PM to 07.09PM	Posterior Segment Evaluation -Direct and Indirect			Mukesh Jain
07.09PM to 07.21PM	Ptosis Evaluation			Akruti Desai
07.21PM to 07.36PM	Practical tips for Refraction			Winston D Prakash
07.40PM to 08.00PM	Discussion			
Day 2 (14/12/2020)				
Session: Recognizing ocular conditions and Referral mechanism				
3:30 PM - 4:00 PM	Recognizing different ocular conditions	30 Mins	PPT/Discussion	Asa Narasaiah
4:05 PM - 4:45 PM	Referral guidelines and follow up of the referral patients	40 Mins	PPT/Discussion	Anand Kumar Panaganti
Day 3 (16/12/2020)				
Session: Refraction & Dispensing pearls				
3:30 PM - 3:55 PM	Objective refraction pearls	25 Mins	PPT/Discussion	Anji
4:00 PM - 4:25 PM	Subjective refraction pearls	25 Mins	PPT/Discussion	Krushna Gopal Panda
4.30 PM - 5.00 PM	Educating the client to choose a pair of spectacles	30 Mins	PPT/Discussion	Srikanth Maseedupalli
Day 4 (18/12/2020)				
Session: Low vision, Rehabilitation and Rapport building				
3.30 PM - 4.15 PM	Overview of Low vision & Rehabilitation	45 Mins	PPT/Discussion/Video	Kodavati Krishnapriya
4:20 PM - 5:00 PM	Rapport with patient & Local community	40 Mins	PPT/Discussion	Niranjan Kumar